Dieta při mononukleóze

Mononukleóza patří mezi infekční onemocnění, které je poměrně závažné, jak díky svému průběhu, tak i komplikacím, jež mohou bohužel v průběhu nemoci nastat. Vir Epstein- Barrové, jenž toto onemocnění způsobuje, je velmi zákeřný a podobně jako některé jiné viry herpetického charakteru zůstává v těle člověka ještě i potom, co se z akutního stavu nemoci vyléčí. Po celkové úspěšné léčbě by měl pacient dodržovat dietu, která je po takovémto onemocnění vhodná. S mononukleózou většinou souvisí špatně vycházející jaterní testy, takže je prakticky možné vycházet z jaterní diety.

Jídelníček

V dobách minulých se doporučovala dieta s vysokým obsahem sacharidů. Dnes je tomu poněkud jinak a po odeznění akutní fáze by měl pacient přijímat plnohodnotnou potravu včetně menšího množství tuků. Určitě ale nelze tvrdit, že by měl jíst všechno bez jakýchkoli omezení. Vyloženě zakázaný je v době diety po mononukleóze alkohol. Ten by se neměl pozřít ještě zhruba měsíc, kdy laboratorní testy vykážou normální hodnoty. Ostatní potraviny se řadí buď do kategorie doporučovaných anebo nedoporučovaných.

Doporučované potraviny

– zelenina a ovoce (jablka, banány, mrkev)
– masa (telecí, drůbeží, ryby, libové vepřové a hovězí)
– brambory, bramborová kaše
– rýže, těstoviny
– knedlíky omezeně, a to jen nekynuté
– nákypy a pudingy
– mléčné nízkotučné výrobky
– netučné sýry
– černý i ovocný čaj, minerálky, nekoncentrované ovocné šťávy
– nesycené minerálky
– nealkoholické pivo
– přírodní koření (petrželová nať, bobkový list, kopr, majoránka, červená sladká paprika, kmín, bazalka)
– vaječný bílek
– nízkotučná zmrzlina

Nedoporučované potraviny

– čokoláda, a to zejména mléčná a kakao
– jakákoli smažená a tučná jídla
– tučné maso (zvěřina, husí, kachní maso, bok apod.)
– krémy, šlehačka, žloutek z vejce
– tučné a hodně ostré sýry
– příliš kořeněná jídla, pepř a pálivá paprika
– maggi, sójová omáčka
– houby včetně žampionů
– čerstvé pečivo a nadýmavá zelenina
– knedlíky
– hořčice, kečup
– nakládaná a marinovaná masa či zelenina
– konzervy (masové, paštiky a různé pomazánky
– sardinky, kaviár
– gumoví medvídci a podobné měkké bonbóny
– uzeniny (tučné salámy, klobásy, uzené ryby)
– bobulové ovoce pro nestravitelná zrníčka (víno, angrešt, jahody, ostružiny, maliny atd.)
– potraviny obsahující menší nestravitelné části (mák, burské oříšky, kokos, műsli)
– černá káva, 100% ovocné džusy, Vitacity a koncentráty
– nápoje sycené CO2

Další doporučení

Při dietě po prodělané mononukleóze byste neměli vybírat pouze potraviny, které mají skutečně nízký energetický obsah. Tělo bylo nemocí značně oslabeno, a tak je zapotřebí dodávat mu během dne dostatečné množství potřebné energie. Podcenit bychom neměli přípravu pokrmů. Optimální jsou jídla připravovaná ve vodě anebo na páře. Grilování a pečení patří mezi nedoporučované postupy přípravy. Pokud ale lehce ogrilujete libové maso, neměl by být žádný problém. Důležitý je také příjem dostatečného množství vody. Po celý den byste měli dodržovat pravidelný pitný režim.

Recepty

Brambory naplněné masem

Na 4 porce potřebujeme:

80 gramů libového masa (jak vepřové, tak králičí či hovězí), 600 gramů brambor, kmín, sůl, petrželovou nať, olej

Postup:
Očištěné maso nakrájíme na menší kousky, maso podlijeme, následně osolíme a pořádně podusíme. Velké brambory oloupeme a pečlivě rozkrojíme na poloviny. Pak je vydlabeme. Hotové maso nameleme, smícháme s nasekanou petrželkou a hustou směsí naplníme brambory. Pokapeme panenským olivovým olejem, posypeme kmínem a narovnáme do pekáče či zapékací misky předem vymazané olejem. Podlijeme trochou vody a dusíme.

O Radek Štěpán

Pedagog, trenér a pisálek v jednom.

2 Replies to “Dieta při mononukleóze”

  1. Prosím nevíte kde se inspirovat receptami při mononukleoze ,prosím doporučte náké stránky

    • Prosím také si nevím rady s recepty při infekční mononukleoze,děkuji za jaký koliv odkaz na nějaké stránky 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*