Pohanková kaše – recept s ořechy / na sladko

Jednou z velmi oblíbených potravin ryze rostlinného charakteru, které určitě mají co nabídnout, je pohanka. Nabízí především vyváženou skladbu aminokyselin. Těch obsahuje 18. Obsahuje i lysin působící preventivně proti herpetickým virům. Osoby alergické na lepek mohou klidně pohanku konzumovat a získají z ní velké množství bílkovin. Obsahuje mimo jiné také nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je i zdrojem mědi, selenu, zinku a další důležitých prvků. Z vitamínů obsahuje vitamín B1, B2, niacin a Vitamíny E a C. Připravit lze pohanku jak naslano, tak i nasladko. Vynikající je především pohanková kaše s ořechy. Připravit si ji můžete klidně sami doma dle následujícího receptu.

Budeme potřebovat

  1. 2 hrnky mléka
  2. 1 malou lžičku soli
  3. 1 hrnek pohanky
  4. 4 větší lžíce medu
  5. 4 jablka
  6. ořechy, ideálně vlašské
  7. rozinky
  8. máslo
  9. skořici

Postup přípravy pohankové kaše s ořechy

Než začneme vařit, bude nezbytné pohanku vysypat na stůl anebo na nějakou jinou rovnou plochu a pořádně ji probrat. Ušpiněná anebo zkažená zrnka vyberte a vyhoďte. Když máme pohanku probranou, musíme ji propláchnout studenou vodou. Nachystáme si vařící vodu a pohanku dvakrát propereme i v ní. Pak již pohanku můžeme nechat okapat a dát do hrnce s jemně osoleným mlékem. Na konci vaření přidáme med, pokrájená jablka, rozinky a ořechy. Hotová kaše se pak může servírovat.

Jakým způsobem ji budete podávat, je ryze na vás. Někdo upřednostňuje ryze přírodní verzi. Pokud patříte mezi gurmány, pak si můžete kaši posypat skořicí anebo skořicovým cukrem. Jinak ale není problém obohatit kaši o další čerstvé suroviny, které k ní přidáme na talíř. Výborně chutnají a vypadají třeba čerstvá jablka nakrájená na měsíčky. Vybrat si lze ale i jinou možnost nazdobení talíře.

O Radek Štěpán

Pedagog, trenér a pisálek v jednom.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*