Dieta při cukrovce

Jednou z poměrně známých a bohužel i velmi rozšířených civilizačních chorob je cukrovka. Jedná se o nemoc, kterou dnes trpí v České republice přes 700 000 lidí. Příčinou cukrovky mohou být u jednoho typu vrozené genetické dispozice a u typu druhého se jedná o nemoc, jejímž hlavním viníkem je sám konkrétní jedinec. Nevhodný životní styl kombinovaný s nedostatkem pohybu a obezitou k tomuto typu cukrovky jednoznačně vede. Je přitom možné najít celou řadu potravin, které jsou schopny aktivně snižovat hladinu cukru v krvi a působit tak pozitivně. Jestliže ale i u vás cukrovka vypukne, vede to logicky ke změně vašeho životního stylu, která bude spojena s nezbytnou dietou.

Jídelníček při cukrovce

Hlavních zásad jídelníčku při cukrovce je celá řada. Začít bychom měli u přiměřeného množství zkonzumovaných potravin. Při cukrovce je v každém případě zapotřebí jíst střídmě, aby se nezvyšovala vaše tělesná hmotnost. Samozřejmostí musí být také dodržení doporučeného množství sacharidů. V každém případě se vyvarujte potravin s obsahem cukru. Doslazení je nutné řešit za pomocí umělých sladidel. Přípustné množství potravy, kterou přijmete za den, si rozdělte do nějakých 5 až 6 jídel. Hodně důležité je i zařazení zeleniny do jídelníčku. Zakomponovat se do pravidelného jídelníčku musíte také celozrnnou mouku ve formě vlastního či kupovaného pečiva. Vhodné jsou i mléčné výrobky, a to především ty s nižším obsahem tuku. Zastoupení živin ve stravě by mělo být také maximální.

Doporučované potraviny

– mléčné netučné výrobky

– kvalitní rostlinné tuky (panenský olivový olej a margaríny)

– šunka (ideálně kuřecí)

– libové maso (králík, kuře anebo krůta či ryby)

– maximum ovoce a zeleniny

– celozrnné těstoviny (špagety či jiné tvary)

– celozrnné anebo alespoň vícezrnné pečivo

– rýže natural

– brambory

Nedoporučované potraviny

– cukr a nápoje, které jej obsahují (cola apod.)

– uzeniny a paštiky s vysokým obsahem tuku

– vnitřnosti (játra, ledviny, srdce atd.)

– tučné mléčné výrobky (vysokoprocentní smetana)

– potraviny s vysokým obsahem soli

– veškeré bílé pečivo včetně kynutých koláčů

– vaječné těstoviny a žloutky vajec

– alkoholické nápoje všeho druhu

Recepty

Bramborový salát pro diabetiky ( 1619 kJ)

Potřebujeme na 4 porce:

1 kg brambor, 400 g mrkve, 300 g celeru, 300 g petržele, 250 g sterilovaného hrášku v konzervě, 100 g pórku, sůl a pepř, 100 g octa

Postup:

Brambory uvaříme přímo ve slupce. Kořenovou zeleninu následně očistíme a přidáme do vody ocet a sůl. Vše povaříme a zeleninu pak nakrájíme na typické kostičky. Pak je smícháme v míse se zeleninou, nakrájeným pórkem a sterilovaným hráškem. Nakonec vše dochutíme solí a pepřem.

Guláš dvou mas ( 4780 kJ)

Potřebujeme na 4 porce:

320 g libového vepřového a hovězího masa, 40 g oleje, 60 g cibule, 60 g rajčat, 30 g paprik, 20 g tvrdšího chleba, kmín, sůl, několik kusů bobkového listu

Postup:

Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na kvalitním oleji. Až je maso kompletně opečené, podlijeme jej teplou vodou. Následuje přidání veškeré zeleniny, kterou máme předem připravenou. Pokrm dochuťte solí, kmínem a bobkovým listem. Maso je třeba dusit až do doby, kdy kompletně změkne. Po změknutí masa můžeme guláš zahustit nastrouhaným chlebem s tím, že vytáhneme bobkový list.

Tvarohová buchta

Potřebujeme:

200 g hrubé mouky, Fan sladidlo Sorbit s obsahem sacharinu 100g, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 100 g Hery na pečení, 250 g měkkého tvarohu, čokoládu pro diabetiky

Postup:

V první řadě oddělíme žloutky od bílků a z bílků musíme ušlehat sníh. Žloutky následně utřeme spolu se Sorbitem a potom přidáme tvaroh a měkčí Heru. Těsto pak nalijeme do předem vymazané a vysypané formy na bábovku. Zvolna pečeme v předehřáté troubě. Nakonec bábovku polijeme čokoládou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

O Radek Štěpán

Pedagog, trenér a pisálek v jednom.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*