Plná červená vína mají specifickou strukturu i chuť

Červená vína nabízejí pestrou škálu chutí, aromat a struktur, a tak není divu, že se doporučují k mnoha pokrmům. Lehká červená vína (například Modrý Portugal) jsou vhodná k jemnému masu a těstovinám, zatímco plnější odrůdy (jako je Cabernet Sauvignon) jsou ideální k steakům, zvěřině a tvrdým sýrům. Třísloviny v červených vínech zdůrazňují plnost masitých pokrmů, ovšem jejich ovocné tóny zase dokonale doplňují kořeněné omáčky a pečenou zeleninu.

Čím jsou charakteristická plná červená vína?

Plná červená vína mají intenzivní a hlubokou chuť. Obsahují velké množství tříslovin a jejich barva je sytě až temně červená. Co se týče aromatu, můžete v těchto vínech cítit černý rybíz, švestky, koření, vanilku a někdy i jemný náznak kouře. Plná červená vína mívají vyšší obsah alkoholu, a to mezi 13 až 15 %. Velice známými zástupci této skupiny jsou Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec nebo Zinfandel. Nalijte si sklenici některého z těchto vín ke zvěřině, pečenému masu anebo obloženému talíři s plísňovými sýry.

Moravská červená vína jsou jedinečná

I když je Česká republika proslulá spíše bílými víny, tak i červená moravská vína rozhodně stojí za pozornost. Vinaři na Moravě se věnují pěstování různých modrých odrůd, které dokáží překvapit svou kvalitou a rozmanitostí. Nejčastěji se jedná o modré odrůdy jako Frankovka se svými typickými tóny peckového ovoce a koření anebo Svatovavřinecké, které má jemně kyselou chuť s náznaky sušeného ovoce. Zweigeltrebe a Rulandské modré (Pinot Noir) nabízejí komplexnější aroma a jemnou strukturu, kdežto Modrý Portugal je lehčí a ovocnější. Cabernet Sauvignon zase v moravském klimatu získává svěží charakter. Podívejte se do e-shopu OKVINO.cz, kde najdete jak moravská vína, tak i ta zahraniční (francouzská, italská, španělská či německá).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*